top of page

Svečiuose pas TESLA

Kaip minėjau ankstesniame įraše, šią savaitę buvau TESLA gamykloje Fremonte! Daug įspūdžių ir vaizdų, kuriuos teks stengtis įsiminti, nes deja, bet pačioje gamykloje fotografuoti ar filmuoti draudžiama... Todėl kol viskas dar šviežia, noriu papasakoti apie pačią Tesla idėją ir tai, ką mačiau :)






Gamykla milžiniška! Net 510 000 m2 , o joje darbuojasi apie 10 000 žmonių. Prieš tai ši gamykla priklausė General Motors (1962-1982 m), o vėliau Toyota (1984-2009 m). Tesla šias gamyklines patalpas nusipirko 2010 m. dar prieš išleidžiant Tesla Model S (2012 m). Vienas įdomus faktas iš tų laikų, kurį papasakojo gidas, tai kad Teslai perkant gamykla iš Toyota, patalpose buvo likę didžiuliai į lubas įmontuoti kranai, kurie reikalingi automobilio dalių perkėlimui. Toyota pareiškė, jog už kiekvieną tokį kraną Tesla jiems turi sumokėti po $100 000. Tokia kaina, aišku, buvo per didelė. Tuomet Teslos žmonės pagalvojo, jog šituos kranus išmontuoti iš išsivežti bus labai brangu ir sudėtinga, todėl jie pasakė, kad neketina pirkti šitos įrangos. Vėliau Toyota nusileido ir pasiūlė parduoti visus kranus už $100 000. Tesla pasakė „ne, mums šitų kranų nereikia, pasiimkite juos sau“. Aišku, Toyotai įrangos išmontavimas ir pergabenimas būtų kainavęs per daug, todėl galų gale jie tiesiog taip ir paliko tuos kranus gamykloje, o Tesla už juos nesumokėjo nė cento :D


Galbūt jau tai žinote, bet man tai buvo naujiena, kad visiškai visos Tesla automobilio detalės yra gaminamos toje pačioje vietoje, jie viską pasigamina ir surenka patys neimportuodami mašinos dalių iš kitur. Beje, turo metu mus susodino į mažą traukinuką, kurį vairavo gidas ir vežiojo aplink visą gamyklą, todėl galėjome pamatyti viską nuo pirmų detalių gaminimo iki galutinio produkto. Tesla automobilį surinkti visiškai nuo nulio iki to, kai pakvėpinamas automobilio salonas, užtrunka 1 savaitę. Bet turint omenyje kiek žmonių ten dirba ir kaip smarkiai viskas yra robotizuota, gal ir nėra labai keista :)


Labai didelį įspūdį paliko jų vadinamos „robotų džiunglės“. Pasijaučiau kaip fantastiniame filme. Net nežinau kiek robotų jie turi, nes aš tiesiog nespėjau dairytis. Kažkaip futuristiškai atrodo kai matai mišką robotų, kurie greitai sukioja, lanksto, gręžioja mašinų dalis. Beje, pats pirmasis robotas šioje gamykloje buvo pastatytas prie preso, į kurį įdedamas aliuminio lakštas ir tuomet pagal formą išslankstomas kapotas ar kita automobio dalis. Tuomet ši didelė ir sunki detalė turi būti perkeliama ant konvejerio ir keliauti toliau. Tai pirmasis robotas ir buvo skirtas atlikti šį perkėlimo veiksmą. O iki tol tai darydavo žmonės. Ir šitą taip pat papasakojo gidas, nes aš pati to neatsiminčiau, bet jei matėte filmą „8 mylia”, tai tokį darbą dirbo Eminemas :D


Irrrr… *drum roll* mes vieni pirmųjų gavome pamatyti kaip gaminamas naujas Model 3. Šis modelis bus šiek tiek artimesnis šiai žemelei, nes bus įperkamas daugiau žmonių ($35 000). Atstumas, kurio užtektų nuvažiuoti yra šiek tiek trumpesnis nei Model S, tačiau jei elektromobiliai vis labiau populiarės, daugės ir įkrovimo stotelių, todėl galbūt nereikės sukti galvos dėl akumuliatoriaus talpos.


Pati Tesla idėja nėra tik elektromobilių gamyba, svarbiau čia ekologija ir alternatyvios energijos naudojimas. Aš labai džiaugiuosi, jog Tesla padaro elektromobilius daug patrauklesnius žmonėms. Nes pripažinkim, jei kas nors leistų Jums rinktis tarp bet kurio Tesla modelio ir tarkim naujo BMW, manau beveik visi rinktųsi Tesla.



RECENT POST
bottom of page