top of page

Istorinis Crew Dragon skrydis


Nuo pat 2011 m. astronautai į Tarptautinę kosminę stotį buvo gabenami rusų raketomis. Po paskutinio Shuttle skrydžio iš JAV teritorijos į TKS nepakilo joks žmogus. Todėl šeštadienį numatoma dviejų NASA astronautų kelionė iš Kennedy kosminių skrydžių centro bus istorinė. Taip pat, šis įvykis svarbus todėl, kad pirmą kartą žmones į kosmosą iškels privačios kompanijos SpaceX gaminta raketa.


Tiesa, gegužės 27 dieną turėjęs įvykti skrydis dėl prastų oro sąlygų buvo atšauktas ir nukeltas į gegužės 30 d. Pranešus, jog raketos kilimas atidedamas, mačiau gana didelį žmonių nusivylimą ir net šiokias tokias pašaipas. Tačiau mano manymu atsakingas požiūris į misiją neturėtų sukelti tokių emocijų. Atvirkščiai, tai tik įrodo, jog stengiamasi pasiekti maksimalų saugumą. Kantrybės trūkumas ir atmestinas požiūris gali ne tik sudeginti milžiniškas misijai skirtas lėšas, svarbiausia, kad tai gali kainuoti žmonių gyvybes. Jau žinome atvejų, kai “ai bus gerai…” sukelia fejerverkus. Todėl saugumo klausimu nėra jokio gradiento, yra tik GO arba NO GO.


Kodėl beveik 10 metų amerikiečių astronautai naudojosi Roscosmos paslaugomis?


Iki 2011 m. žmones į TKS nugabenti buvo įmanoma tik naudojantis Space Shuttle arba Soyuz erdvėlaiviais. Tačiau prieš 9 metus NASA Space Shuttle programa buvo uždaryta, taip paliekant vienintelį variantą – Soyuz. Kodėl reikėjo atšaukti savą programą ir naudotis konkurentų paslaugomis?


90-aisiais JAV pradėjo kelti klausimą ar tikrai verta mokėti daugiau, jei kelionė rusų raketa jiems būtų tiesiog pigesnė? Tuo metu viena vieta JAV astronautui rusijos erdvėlaivyje kainuodavo ~20 milijonų JAV dolerių. Vienos Shuttle misijos kaina siekė $450 milijonų. Tuo metu atrodė logiška, jog neverta švaistyti pinigų. Todėl 2004 m. tuometinis JAV prezidentas J.W.Bush paskelbė, jog 2010 m. Space Shuttle programa bus nutraukiama. Svarbu tai, kad NASA yra valstybinė įstaiga, todėl ji pati neturėjo didelės įtakos ir galimybės pasipriešinti valdžios sprendimams.


Soyuz tapus vienintele galimybe patekti į TKS, skrydžio kaina vienam astronautui ėmė sparčiai kilti. 2018 m. ji siekė $81 milijoną. Amerikiečiai grįžo prie minties, jog būtina rasti pigesnę, saugesnę ir nepriklausomą alternatyvą.


Iš JAV vėl kyla raketos


Gana jauna kompanija SpaceX jau spėjo parodyti labai spartų progresą. 2008 m. SpaceX pasirašė kontraktą su NASA dėl krovinių gabenimo į TKS. Pirmoji tokia misija įvyko 2012 m. Vėliau buvo sutarta ir dėl žmonių skraidinimo į kosminę stotį.


Falcon 9


Vienas iš įspūdinigiausių SpaceX kūrinių – daugkartinio panaudojimo raketos. Viena jų – Falcon 9 – ir bus naudojama šį šeštadienį. Pakilus įprastoms raketoms, po tam tikro laiko atsiskyrusios jų pakopos nukrenta žemyn ir tampa atliekomis. Falcon 9 atveju pirmoji raketos pakopa saugiai nutūpia atgal. Tai leidžia šią raketos dalį pakartotinai naudoti daugiau nei 100 kartų. Toks proveržis sumažins ne tik lėšas, bet ir atliekų kiekį, kas šiuo metu yra labai aktualu.


Crew Dragon


Skrydžio metu astronautai patogiai sėdės taip pat SpaceX kurtoje Crew Dragon kapsulėje. Nors šį kartą į TKS kils tik du žmonės, į Crew Dragon telpa net septyni. Turite pripažinti, jog erdvėlaivis atrodo tikrai futuristiškai. Kapsulės viduje palaikomas tinkamas slėgis, patogi temperatūra ir drėgmė. Astronautai turi pakankamai vietos. Visokias girgždančias svirteles pakeitė liečiamieji ekranai. Robert Behnken žodžiais – tai erdvėlaivis, kurį lengva valdyti ir lengva suprasti.


Negana to, Crew Dragon taip pat bus galima restauruoti ir vėliau panaudoti bepiločiams krovininiams skrydžiams į Tarptautinę kosminę stotį.


Kostiumai


Dar viena naujovė – taip pat SpaceX ir NASA kurti astronautų kostiumai. Didžiulius “moliūginius” kostiumus pakeis lengvi, patogūs ir funkcionalūs. Jei matėte filmą “Marsietis”, tai jau artėjame to link :) Nežinau kaip jūs, bet aš karantino metu eidama į parduotuvę su kauke ir pirštinėmis nieko nesučiupinėju ir net negaliu atskirti plastikinių maišelių. Jei taip būna ir Jums, tai galima tik įsivaizduoti kaip varžo judesius dideli senoviniai astronautų kostiumai ir koks gėris yra naujieji.


Nauji kostiumai atsparūs ugniai ir smūgiams, o viduje palaikomas tinkamas klimatas. Visa šalme įtaisyta komunikacijoms reikalinga elektronika susijungia į vieną laidą, kuris prisijungia prie sėdynės. Tokiu atveju astronautas atsisėdęs į erdvėlaivį, prijungia vienintelį laidą ir toliau kostiumas pasirūpina pats savimi.


Astronautai


Šeštadienį ir vėl į Crew Dragon lips du NASA astronautai Robert Behnken ir Douglas Hurley.


Robert Behnken astronauto karjerą pradėjo 2000 m. Nuo to laiko, kosmose jis yra praleidęs 29 dienas. Dalyvavo dviejose Space Shuttle misijose STS-123 ir STS-130.

Douglas Hurley kosmose praleido 28 dienas. Jis taip pat dalyvavo dviejose Space Shuttle misijose STS-127 ir STS-135. Pastaroji buvo paskutinis Shuttle skrydis po kurio ši programa ir buvo uždaryta.



Džiugu matyti kaip tokios fantastinės technologijos tampa realybe ir kaip sparčiai jos grindžia ateitį žmonių kelionėms į Mėnulį bei Marsą.


Jei norite stebėti istorinį įvykį, šį šeštadienį (gegužės 30d.) 22:20val. Lietuvos laiku įsijunkite tiesioginę skrydžio transliaciją



Nors iš tiesų rekomenduoju įsijungti bent valanda anksčiau, nes visas pasiruošimas ir misiją rengusių žmonių interviu yra ne ką mažiau įdomu :) Lieka tik laikyti kumščius ir tikėtis, kad šį kartą oras nepakiš kojos ir raketa sėkmingai pakils. O jei pasikartotų trečiadienio scenarijus, kitas galimas raketos kilimas numatomas sekmadienį gegužės 31d.


RECENT POST
bottom of page