top of page

Sugrįžtuvės. Svajonės kuria svajones


Lietuvaičių komanda :) Iš kairės: Lukas Jakas, Narūnas Kapočius, Kazimieras Badokas, Kornelija Vitkutė, Erikas Švažas ir aš


Nelabai kaip turiu pasiteisinti, jog daugiau nei mėnesį nieko nerašiau šiame bloge. Matyt buvo per daug įvykių ir emocijų ir per mažai prieigos prie interneto (mėnesį bendrabutyje neveikė wifi, tiek žmonės neištveria! :D ). Na bet nusprendžiau šiek tiek papasakoti apie savo įspūdžius iš stažuotės NASA.


(Apie stažuotę kalbėjau ir nemažai papasakojau „Mokslo sriubos“ podcast‘e, kurį pažiūrėti galite čia: https://www.youtube.com/watch?v=yWelNt857R8 )


Baisiai keistas jausmas, kai apie kažką svajoji visą gyvenimą taip stipriai, kad net nesitiki, jog tai gali virsti realybe. Bet tai iš tikrųjų įvyksta! Bet ir pasibaigia... Maniau, kad stažuotei pasibaigus pajusiu didžiulę tuštumą ir liūdesį. Na taip, tikrai liūdna, bet iš tiesų jaučiuosi daug pilnesnė ir pasisėmusi ne tik darbinės patirties, bet ir naujų idėjų :) Kai pamatai, jog net didžiausios ir mažiausiai tikėtinos svajonės išsipildo, supranti, jog visi aukščiausiose lentynose patalpinti troškimai yra ranka pasiekiami, jei tik pasistengi ir prisitraukus kėdę pasilipi link jų.


Kaip atrodo darbas NASA? Kasryt atsikėlus norisi eiti į darbą su šypsena, ten nėra jokios įtampos, kolegos malonūs ir labai paslaugūs. Matyt priklauso nuo laboratorijos, kurioje dirbi, bet darbo valandos ir tempas dažniausiai yra gana laisvas, viską galima susidėlioti pagal save, svarbiausia įvykdyti užduotis, o kaip jos bus įgyvendintos, yra tik tavo reikalas.


Per šiuos 4 mėnesius įgyjau vieną labai vertingą savybę - nebebijau klysti. O aš visada bijodavau klysti. Kartais dirbant šis jausmas kiša koją, nes baimė nėra niekieno draugas. Stresas tik trukdo susikaupti ir galbūt įgyvendinti idėjas. Kai darbe tavimi visiškai pasitiki ir suklydus ar kažkam sulūžus (o moksle 100% nutinka kažkas netikėto) tiesiog ramiai taisai klaidas ir gauni ne pylos, bet visišką palaikymą. Kai matai, jog kasdien klysta ir žmonės, kurie yra tavo autoritetas, supranti, kad tai yra visiškai žmogiškas dalykas, kuris nutinka visiems ir kuo labiau jo bijosi, tuo labiau kenksi sau ir savo darbui. Negaliu užtikrinti, jog negrįšiu į buvusią save, bet jei skaitote šį tekstą, pagalvokite ar verta bijoti kažko, kas negali būti išvengiama. Manau pasitikėjimas savimi gali daryti didelę įtaką darbo rezultatui.



Koks buvo mano projektas? Stažuotės metu projektavau, gaminau ir testavau triboelektrinį nanogeneratorių. Tai prietaisas, kuris mechaninę energiją verčia elektra. Kadangi iškelti daiktus į kosmosą yra labai brangu, mano projekto arkliukas buvo tai, jog šis generatorius turėtų būti sukurtas būtent tokio dizaino ir iš tokių medžiagų, jog jį būtų įmanoma atsispausdinti 3D spausdintuvu, surinkti ir naudoti jau būnant kosmose. Tai ypač būtų naudinga Tarptautinėje Kosminėje Stotyje arba ateities Marso misijose.


Generatorius mechaninę energiją galėtų imti iš aplinkos, pvz. vėjo gūsiai Marse, vibracijos, žmogaus judesiai ir t.t.). Generatorius sudarytas iš elektrodų ir rotoriaus. Abi šios dalys turi būti pagamintos iš medžiagų, turinčių kiek įmanoma labiau skirtingas triboelektines savybes. (Triboelektrinis efektas – kai dvi skirtingos medžiagos liečiasi viena su kita ir tokiu būdu jose esantys krūviai persiskirsto iš vienos medžiagos į kitą).


Taigi, stažuotės metu teko ir daugiau pasėdėti prie kompiuterio modeliuojant ar apdorojant duomenis, tačiau taip pat ir teko gaminti ir surinkinėti patį nanogeneratorių bei jo testavimo stendą. Smagiausia būdavo eiti į NASA’oje esantį “Space shop”, kuriame yra nemažai skirtingų rūšių 3D spausdintuvų, dirbtuvėlės, visi reikiami įrankiai ir labai smagus kolektyvas. Ten praleisdavau vos ne pusę stažuotės laiko ir būtent ten pagaminau ir surinkau visus mano modeliuotus generatorius :)


Didžiausia svajonė įgyvendinta, bet ji įkvėpė naujų svajonių, minčių ir idėjų :) Pats didžiausias AČIŪ MITA ir VU!


Žinoma, per visus 4 mėnesius įvyko tiek daug dalykų, kad neįmanoma taip visko imti ir parašyti viename straipsnyje, todėl jei Jums smalsu dėl NASA stažuotės, galite rašyti man. O patys išdrįskite ir sudalyvaukite MITA organizuojamame konkurse (greičiausiai sausio mėnesį) ir galbūt jau šią vasarą ar rudenį patys ten stažuositės! :)


O naujiesiems 2018m. norėčiau palinkėti daug svajoti ir nieko nieko nebijoti :) Gražių artėjančių metų, mielieji!


Nacionalinį atrankos į stažuotes NASA konkursą kasmet organizuoja ir atrinktiems studentams finansavimą skiria MITA - Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra . Stažuotės remiamos Švietimo ir mokslo ministerijai lėšomis.


RECENT POST
bottom of page