top of page

Greitai antibiotikai mūsų nebegalės išgelbėti?


Kaip dažnai atkreipiate dėmesį į socialines reklamas ar straipsnius, kurie pasakoja apie antibiotikų žalą? Aš niekada... iki kol apie tai nepasikalbėjau su savo drauge Indre, kuri dirba veterinarinės medicinos srityje. Ir tik po to laukdama savo eilės poliklinikoje pamačiau ant sienos kabantį plakatą, kuris perspėjo, kad be reikalo ir be saiko vartojami antibiotikai gal pakenkti VISIEMS. Tačiau jei ne tas pokalbis, tikriausiai iki šiol galvočiau, kad dažnai vartojant antibiotikus kenki tik pačiam sau, tačiau viskas yra šiek tiek rimčiau.


Antibakterinis atsparumas (AMR) – mikroorganizmų gebėjimas tapti atspariems antibakteriniams vaistams, ypač antibiotikams. Bakterijos įgauna atsparumą dviem būdais:

1. Genetinė mutacija;

2. Įgyja iš kitų bakterijų.

Jau dabar nustatant bakterijų atsparumą yra dažni atvejai, kai bakterija yra atspari visiems egzistuojantiems antibiotikams. Dažniausiai itin atsparios bakterijos yra Pseudomona aeruginosa ir Staphylococcus aureus. Dėl antibakterinio atsparumo per metus užfiksuota 25 000 mirčių vien Europos Sąjungoje (net 700 000 mirčių pasaulyje). Taip pat, dėl AMR kyla ir gydymo kainos, nes reikalingi nauji vaistai, kadangi seniems bakterijos jau tampa atsparios. Vien Europos Sąjungoje dėl šios priežasties yra išleidžiama 1,5 milijardai (!) EUR per metus.


Tai kaip tie antibiotikai gali pakenkti būtent visiems, jei ne visi žmonės juos vartoja? Įsivaizduokite, kad turite draugę Onutę, kuri dėl bet kokio peršalimo ar slogos pati savo nuožiūra vartoja antibiotikus. Bakterijos ima vystytis kitaip ir tampa atsparios naudotiems vaistams, todėl vėliau jos gali sukelti sunkiai gydomas, o kartais ir mirtinas, infekcijas. Sukurti naujus vaistus, kurie galėtų apsaugoti nuo jau mutavusių bakterijų, yra sudėtinga, tam reikia daug laiko ir pinigų. Be to, greičiausiai nauji vaistai irgi taptų nebeveiksmingi. Kuo tai blogai aplinkiniams? Tarkime, jog jūs sąmoningas ir be reikalo antibiotikų nevartojate, tačiau mutavusios bakterijos nuo Onutės gali susirgdinti ir jus, t.y. žmonės vienas nuo kito tokiomis bakterijomis gali užsikrėsti tiesioginio ir netiesioginio kontakto metu. Tai reiškia, jog jos perduodamos ne tik liečiantis su kitu žmogumi, bet ir nuo paviršių, aplinkos. Kadangi, jos yra atsparios turimiems vaistams, jūs taip pat atsiduriate bėdoje, nes išgydyti jūsų ligą galimybių nėra. Yra ir kitas scenarijus. Antibiotikai leidžiami ir dėl pieno bei mėsos auginamiems gyvūnams. Lygiai taip pat bakterijos gyvūnų organizme tampa atsparios turimiems vaistams, o mutavusios bakterijos pasiekia tų pačių gyvūnų mėsą ir pieną suvartojusių žmonių organizmus. Taip pat tokiu bakterijų apsikeitimas galimas ir kontaktuojant su gyvūnais, geriant užkrėstą vandenį, keliaujant.

Jau dabar šiurpsta oda dėl tokio didelio mirštamumo, kurį sukelia būtent bakterijų atsparumas vaistams. Tačiau yra didelė tikimybė, jog jei niekas nesikeis, grįšime į viduramžius, kur bet kokia šiuo metu atrodanti nerimta liga taps nepagydoma.


Geriausia yra pradėti nuo savęs, todėl:

  • Vartokite antibiotikus TIK tuomet, jei juos jums paskyrė gydytojas ir jie yra būtini,

  • Jei gydytojas jums paskyrė antibiotikus, visuomet suvartokite visą kursą, net jei ir manote, kad pasijutote geriau,

  • NIEKADA nenaudokite antibiotikų, kurie yra likę iš anksčiau,

  • NIEKADA nesidalinkite antibiotikais su kitais,

  • Apsisaugokite nuo infekcijų reguliariai plaudami rankas ir stenkitės išvengti kontakto su sergančiais žmonėmis,

  • Jei turite pažįstamą, kuris perka nelegalius antibiotikus, pvz.: turguje iš po prekystalio parduodamus rusiškus vaistus, ir vartoja juos pats savo nuožiūra net ir tada, kai jie nėra reikalingi, papasakokite jam apie galimą grėsmę jam pačiam ir aplinkiniams,

  • Papasakokite apie tai kitiems!


RECENT POST
bottom of page