top of page

33 Kalėdų senelio vargo valandos


Atėjus jaukiam šventiniam laikotarpiui, pamaniau, jog būtų įdomu paskaičiuoti kokia fizika slepiasi už Kalėdų senelio fenomeno ir internete radau nemažai tokių spekuliacijų, kurias, greičiausiai, esate matę ir Jūs. Tikriausiai iš naujo dviračio išradinėti nereikia, tačiau pasaulyje žmonių vis daugėja, vadinasi, didėja ir Kalėdų senelio darbo krūvis, todėl nusprendžiau "suskaičiuoti Kalėdas" remiantis 2019 metų duomenimis :)

Kalėdų senelis greitas kaip vijurkas

2019 m. duomenimis, pasaulyje gyvena 7,7 milijardai žmonių. 29,3 % jų yra vaikai (iki 18 metų amžiaus), todėl šiuo metu Žemėje yra maždaug 2.25 milijardai vaikų. Beeeet Kalėdas švenčia tik krikščionys*, kurie sudaro maždaug 31,5 % populiacijos, todėl iš tiesų Kalėdų senelis turėtų aplankyti 710,6 milijonus vaikų. Statistikos duomenimis viena šeima vidutiniškai turi 2,7 vaikus, todėl seneliukui tereikia aplankyti 263,2 milijonus namų.


Kaip tai padaryti vos per vieną naktį? Iš tiesų Kalėdų senelis turi daugiau laiko nei ~8val. vaikams skirto miego. Ir čia ne kokia reliatyvumo teorija ar magija… Situaciją gelbėja skirtingos laiko juostos! Jei senukas aplink pasaulį keliauja iš rytų į vakarus, kuomet pirmieji vaikai miegoti eina 22 val., o paskutiniai vaikai nubunda 7 val. ryte, iš viso šiam žygdarbiui Kalėdų senelis turi 33 valandas.


Atsižvelgiant į tai, kiek namų jis turi aplankyti per šį laiką, vienam namui – t.y. išsiropštimui iš rogių, nusileidimui kaminu žemyn (jei vaikai gyvena daugiabutyje, tai turbūt leidžiasi tuo šiukšlių vamzdžiu… nežinau), dovanos padėjimui po egle ir grįžimui į roges – jis gali skirti vos 0.00045 sekundes.


Jei Kalėdų senelis savo kelionę pradeda nuo datos keitimosi linijos, pirmiausia jis turėtų aplankyti pietines Ramiojo vandenyno salas, tuomet Naująją Zelandiją, Australiją. Kelionė nukrypsta į šiaurę, kur senelis tęsia savo pasiutpolkę Japonijoje, tuomet prasisuka per visą Aziją iki Afrikos ir Europos. Skrydis per Atlando vandenyną ir kelionė tęsiasi Kanadoje, tuomet JAV, Meksikoje ir galiausiai Centrinėje bei Pietų Amerikoje. Taigi iš viso senelis turėtų nukeliauti maždaug 510 milijonų kilometrų. Ir viskas vos per 33 valandas, o tai reiškai, kad jis turėtų judėti 15 milijonų kilometrų per valandą greičiu… T.y. net 13 tūkstančių kartų greičiau nei garso greitis. Vadinasi, kad tiek jo elniai, tiek senelis su rogėmis viršiję garso greitį turėtų išdarinėti visokius Macho kūgius :D Tiesa, kad ir koks įspūdingas Kalėdų senelio greitis, jis sudaro vos 1,4 % šviesos greičio.


Kalbant apie kinetiką, visada labai svarbus rodiklis yra judančio kūno masė. Taigi, kokia viso Kalėdų senelio taboro masė (įskaitant dovanas, jį patį, roges ir elnius)?


Tarkime, kad dovana vienam vaikui vidutiniškai sveria 0,5 kg. Jei visi vaikai buvo geri ir visi turėtų būti apdovanoti, vien tik rogių krovinys svertų daugiau nei 355 tūkstančius tonų. Kadangi Kalėdų senelis visur vaizduojamas kaip labai apkūnus vyrukas, tarkime, jog jis sveria maždaug 150 kg. Internete ieškojau senelio rogių išmatavimų ir vidutinis rogių ilgis turėtų būti apie 9 m. Tarkime, kad rogės pagamintos iš anglies pluošto, yra tvirtos ir santykinai legvos, t.y. maždaug 150 kg. Vienas vargšas elnias gali patraukti tik 140 kg svorį. Vadinasi, mums reikės 2,5 milijonų elnių. Visagalis internetas sako, jog iš viso pasaulyje yra maždaug 30 milijonų elnių, vadinasi, jų ne tik užteks, bet ir bus galima išsirinkti stipriausius. Jei atrinkti elniai yra atletiški ir liekni, galima sakyti, jog vienas sveria maždaug 150 kg. Įskaičiuojant elnius, visas bendras rogių svoris bus didesnis nei 736 tūkstančiai tonų! Palyginimui, tai yra maždaug 72 Eifelio bokštai, 14 Titanikų, arba 2777 Puntukai.


Bėda ta, jog tokios masės kūnas judantis tokiu greičiu patirtų didžiulį oro pasipriešinimą. Kūnui greitai krentant žemės link ir kertant atmosferą, joje esančios dalelės sukelia smarkią trintį, kūnas užsiliepsnoja. Dėl šios priežasties erdvėlaiviai yra dengiami specialia, nuo karščio apsaugančia, danga. Elniai, traukiantys Kalėdų senelio roges, turėtų sugerti milžinišką kiekį energijos, kuri greičiau nei per sekundę juos tiesiog išgarintų. Kadangi labai myliu gyvūnus ir net nenoriu daugiau galvoti apie tokį scenarijų, tarkime, jog Kalėdų senelio rogės yra apsaugotos joniniu skydu, tada apie karščio problemą galbūt galėtume pamiršti.


Kalėdų elfų cechas

Nepamirškime, jog prie Kalėdų šventės smarkiai prisideda elfai. Kiek elfų reikia pagaminti dovanoms? Tarkime, kad visi elfai yra įdarbinti pilnu etatu ir per dieną dirba po 8 val., neįskaitant pietų ir parūkymo pertraukėlių. Kiek darbo dienų 2019 metais buvo Kalėdų senelio fabrike neradau, todėl toliau skaičiavau remdamasi darbo dienų skaičiumi Lietuvoje (t.y. 251 darbo diena per pastaruosius metus). Jei laikysime, jog per vieną valandą elfas pagamina vieną dovaną, tai per metus vienas elfas pagamins 2008 dovanas. Tam, kad visi Kalėdas švenčiantys vaikai gautų po dovaną, seneliui reikės įdarbinti 354 tūkstančius elfų. Panašų skaičių darbuotojų (~364 tūkst.) turi UPS siuntų tarnyba. Daugiausia darbuotojų 2019 m. turinti kompanija yra Walmart (~2,2 milijonai žmonių). Pasirodo, kad Kalėdų senelis net nėra didžiausias darbdavys pasaulyje…


Kokio dydžio turėtų būti kalėdų dirbtuvės? Jei vienas elfas užima maždaug 2 m2, tai viso cecho plotas turėtų būti apie 62 ha, t.y. maždaug 6 Vilniaus Akropoliai :D


Pabaigai

Neseniai mane nuliūdino tokia realizacija, jog kai kurių vaikų šeimos neturi pinigų dovanoms, o vaikui, tikinčiam Kalėdų seneliu, turėtų būti skaudu po švenčių grįžus į mokyklą ir sužinojus, jog Kalėdų senelis kitiems vaikams atnešė daug nuostabių žaislų arba iPhone, o jis/ji gavo geriausiu atveju saldainį, o galbūt ir nieko. Norėčiau paskatinti ne tik pasidalinti gerumu su tais, kuriems pasisekė mažiau, tačiau sveikinant savo vaikus pasistenkime neapkrauti ir taip užsėmusio senelio. Tegu jis dovanoja tik simbolines dovanas, o brangesnes dovanoja tėvai ar seneliai. Taip pat, lengvesnės senelio rogės sukeltų mažesnį oro pasipriešinimą, būtų išskiriamas mažesnis kiekis energijos ir išnaudojama mažiau vargšų elnių :)

Linkiu gražaus, šviesaus ir jaukaus šventinio laikotarpio ir kad visuomet šalia turėtumėte brangų žmogų, su kuriuo šventės tampa ypatingos. 2019 metams išeinant būkime dėkingi ir vertinkime tai, ką turime, o artėjantys metai tegu būna pilni smalsumo, nuotykių, drąsos, troškimų išsipildymo ir naujų svajonių kūrimo :)





*Žinau, žinau, kad Kalėdas švenčia nebūtinai krikščionys. Pati, būdama laisvamanė, Kalėdų laukiu nuo rugsėjo. Tiesiog skaičiuojant buvo sunku visus supaisyti, todėl rinkausi lengvesnį kelią :D

RECENT POST
bottom of page